BLOG
Aan de keukentafel ontvouwde zich laatst een mooi gesprek…. Met mijn oudste zoon hadden we het over geluk hebben en geluk(kig) zijn. In zijn beleving werd geluk bepaald door de omstandigheden en hetgeen wel of niet op je pad komt. Als je de lotto wint, dan heb je geluk. De vraag is welke invloed je wel of niet hebt of denkt te hebben op omstandigheden en of je daadwerkelijk gelukkig wordt van het winnen van veel geld.
Uiteindelijk kwamen we erop uit dat geluk voornamelijk in jezelf zit; in hoe je naar het leven kijkt en hoe jij je van binnen voelt. Maar al te vaak reageren we emotioneel op feiten. We reageren bijvoorbeeld vanuit boosheid, schaamte of angst. Je identificeert je met deze feiten waardoor er weerstand ontstaat en je ‘ongeluk’ ervaart en voornamelijk problemen ziet. Je voegt emotionele ballast toe aan de situatie en je intentie, waardoor je verder van jezelf en jouw doel afdrijft. Als je in staat bent je innerlijk rijk te voelen, beleef je feiten en gebeurtenissen heel anders. Dan zie je mogelijkheden ofschoon de situatie hetzelfde is. Door te kijken en leven vanuit liefde, vreugde, neutraliteit en acceptatie, ervaar je geluk ongeacht de omstandigheden.
Bij mezelf herken ik dit sterk. Als ik vanuit liefde en met volle oprechte aandacht de dingen doe, lijkt het moeiteloos te gaan. Bovendien trekt het mensen, nieuwe kansen en ideeën aan. Er ontstaat FLOW. Als ik onzeker ben, te druk in mijn hoofd of ‘boos’ op mezelf, lijkt alles tegen me te keren. Het wordt een versterkende kracht in de verkeerde richting. Weerstand snijdt mijn bezieling en energie af. Als mijn intentie voortkomt uit verkramping of mijn ego (bijv. om gezien te worden), heeft dat wat ik doe nauwelijks of geen impact.
Bron: workshop moeiteloos leren leven Jan Bommerez
Deepak Chopra beschrijft dat zo mooi in zijn boek ‘Synchroniciteit’:
As we naar de wereld kijken en zeggen: “Er is daar niets voor ons”, zouden we misschien ook in ons hart moeten kijken en ons moeten afvragen: “Als er daar niets is, is hier dan wel iets?”
De laatste weken ben ik veel aan het werk, maar ik ervaar het niet als werk en het kost me nauwelijks energie. Mijn innerlijke rust is (momenteel) groot waardoor ik het niet als druk ervaar. Dit betekent wel dat ik mijn aandacht en energie (en dus niet mijn tijd) moet ‘managen’. Ondanks een volle agenda ruimte maken voor stilte, beweging en luisteren naar mijn gevoel en hart dat spreekt. Als ik hier geen tijd voor neem, ga ik de dingen vanuit mijn hoofd doen en ben ik minder in verbinding. Dan ontstaat er twijfel en frustratie wat me veel energie kost. Dan ga ik uit mijn kracht, want die kan niet meer door mij stromen. Het ‘kanaal’ raakt dichtgeslibd. Het kan niet anders dan dat dit merkbaar is voor de mensen met en voor wie ik werk.
‘When you lose touch with your inner stillness, you lose touch with yourself. When you lose touch with yourself, you lose yourself in the world’.
Eckart Tolle
Laatst sprak ik iemand die een boek had uitgebracht en het zo kicken vond dat iedereen voor haar in de rij stond om het boek te laten signeren. “Had jij dat ook?”, was haar vraag. Nou nee, ik wilde met mijn boek een verhaal in de wereld zetten, omdat ik denk dat het van betekenis is voor anderen. Het gaat niet om mij, maar om dat wat er in beweging komt waarvan ik denk en hoop dat het van waarde is, al is het maar voor een handjevol mensen. En ja, natuurlijk ben ik ook trots dat ik dat heb gedaan.
Geluk is wat ik (en ook jij) in essentie ben. Potentieel zit in eenieder van ons. Wij doen zelf slechts 1% van het werk, de rest doet de natuur. Door het verzet hiertegen, belemmer je de natuur en ervaar je niet de vreugde en mogelijkheden die het leven je te bieden heeft. Zie je de moeilijkheden of zie je de mogelijkheden?
En zo aan die keukentafel op een mooie zonnige zaterdagochtend, voelden we met elkaar de energie en waarde van dit gesprek. Toen ik terloops ook nog aangaf dat je geen pech hebt, maar dat je je eigen omstandigheden creëert, haakte mijn zoon af. Dat was een brug te ver… 🙂
Renate O’Prinsen