BLOG
Ik belde hem op om te vragen of hij iets kon betekenen voor een event wat ik aan het organiseren ben. Een toffe, spontane vent waar ik graag contact mee heb. Hij was vereerd door de vraag en wilde eigenlijk erg graag zijn bijdrage leveren, maar hij zei nee…
Een eerlijk en oprecht nee, omdat hij niet kon waarmaken wat ik van hem vroeg. Hij wil graag kwaliteit leveren en dat was onmogelijk gelet op het tijdpad en alle andere activiteiten van dat moment. Ondanks mijn lichte teleurstelling, kon ik alleen maar respect en begrip hebben voor zijn antwoord. Het zat in de manier waarop hij het zei en het kunnen zien van de kracht en waarde van zijn nee. Want als nee geen antwoord is, wat is je ja dan waard?
Een valkuil die mensen vaak van zichzelf noemen in sessies die ik begeleid, is die van geen nee kunnen zeggen. Vanuit betrokkenheid en de hoeveelheid werk, heb je het gevoel geen keuze te hebben en wil je iedereen tevreden stellen. Ik herken het bij mezelf ook. Ik vind heel veel dingen leuk en heb de neiging overal ja op te zeggen totdat ik op een punt kom dat het eigenlijk allemaal niet naast elkaar kan bestaan. Dan vergaat me de lol en het plezier, omdat de ruimte voor mezelf opladen met niet werk gerelateerde bezigheden, dan ontbreekt.
Het is belangrijk en krachtig om nee te kunnen zeggen. Want als je nee zegt tegen de ander of de activiteit, zeg je ja tegen jezelf. En jij bent ook belangrijk. Vaak zeggen we ja ten koste van onszelf en houden we hiermee ook iets in stand, want als het werk toch allemaal gedaan wordt, lukt het in de beleving van sommige werkgevers dus blijkbaar ook….
Als je de dingen met de juiste aandacht en energie doet, lever je toegevoegde waarde. Je wordt geen leuker mens als je continue onder druk en spanning staat. Met wat je uitstraalt en de toon die doorklinkt in jouw woorden, zeg je vaak meer dan wat je letterlijk uitspreekt. Het is zinvol om met regelmaat je emotionele temperatuur te meten en te kijken wat er nodig is om het wellicht wat zachter en daarmee effectiever te maken. Vertragen en de natuur in gaan zijn hierbij vaak helpend ondanks dat we de neiging hebben door te blijven rennen en daarmee denken efficiënt bezig te zijn.
Onder dat alsmaar ja zeggen ligt meestal een kwaliteit van dienstbaarheid, maar vaak ook een angst van het niet goed doen of de ander niet teleur willen stellen. Of de veronderstelling dat het allemaal voor je is bepaald. Toch ben jij de enige die dit kan doorbreken en de keuze heeft en kan maken het anders te doen. Dit doen met compassie en vanuit liefde voor jezelf in plaats van ‘ze zoeken het maar uit’, maakt het verschil in hoe jij en de ander dit beleeft. Je hoeft je hierbij niet eindeloos te verontschuldigen, want je bent niet op deze aarde om iedereen en alles te redden en te pleasen.
Nee kunnen zeggen begint met de acceptatie dat je niet perfect bent en dit ook nooit kunt worden, omdat het niet bestaat. Ook niet door alle ballen in de lucht te houden ten koste van jezelf. Vrijheid zit in het opgeven van onze behoefte aan perfectie. Nee zeggen begint met lief zijn voor jezelf en geen slachtoffer te willen zijn van de omstandigheden. Want, als je boos bent op de omstandigheden, ben jij degene die lijdt.
Je maakt de keuze het anders te gaan doen, omdat je sowieso van waarde bent en dit niet hoeft te bewijzen door overal ja op te zeggen. Juist niet.
Mede geïnspireerd op ‘Het Geschenk’ van Edith Eger.
Renate O’Prinsen